به گزارش خبرنگار مهر، سعید خطیب سخنگوی وزارت امور خارجه امروز در نشست خبری ضمن تبریک روز ملی سینما به اهالی هنر، گفت: ایران یکی از پرچم داران سینمای جهان است و هنرمندان ما همواره در این عرصه چه در ارتباط با مردم و چه خود موفق بودند.
وی همچنین با ابراز خرسندی از کاهش آمار ابتلا به بیماری کرونا، افزود: امیدوارم در هفته آینده بتوانیم نشست خبری هفتگی خود را بصورت حضوری برگزار کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی مطابق روال هر هفته به اعلام گاه شمار سیاسی هفته گذشته دستگاه دیپلماسی پرداخت و گفت: نخستین نشست وزیر امور خارجه با سفرا و رؤسای نمایندگی خارجی مقیم تهران برگزار شد.
خطیبزاده با اشاره به پیام تبریک «اتمر» به «امیر عبداللهیان»، افزود: روز سه شنبه هم نشست هم اندیشی وزارت امور خارجه با مسئولان اتاق بازرگانی ایران را داشتیم.
وی همچنین به نشست مشترک وزرای امور خارجه و نیرو به عنوان رئیس کمیسیون ایران و تاجیکستان اشاره و تصریح کرد: این جلسه برای هماهنگی قبل از سفر وزیر امور خارجه به تاجیکستان برای حضور در اجلاس شانگهای بود.
لغو روادید عراق برای ترددهای هوایی است
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به سفر نخست وزیر عراق به تهران، گفت: سفر او به تهران در راستای روابط نزدیک ایران و عراق انجام شد.
خطیبزاده افزود: گفتگوهای خوبی در تهران صورت گرفت و تمرکزی بر گفتگوهای تجاری و اقتصادی شکل گرفت و در مورد پروژههای اقتصادی مذاکراتی انجام شد.
وی با بیان اینکه دو طرف تلاش میکنند که میزان تعداد ویزاهای اربعین را افزایش دهند، اظهار داشت: برای ترددهای هوایی توافق لغو روادید انجام شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در خصوص سفر «امیرعبداللهیان» به هند، گفت: این سفر در دستور کار بود اما بنابر چند مسئله از جمله اجلاس شانگهای و چندین جلسه فشرده، لغو شد.
رئیسجمهور به تاجیکستان سفر میکند
خطیبزاده در ادامه با بیان اینکه رئیس جمهور کشورمان برای شرکت در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای به تاجیکستان سفر میکند، در خصوص اهداف کشورمان در اجلاس آتی سازمان شانگهای و همچنین بررسی عضویت ایران در این سازمان که سوال خبرنگار مهر از او بود، گفت: در سفر رئیس جمهور که اولین سفر خارجی او نیز خواهد بود، دو جنبه وجود دارد. جنبهی اول شرکت در این اجلاس است و جنبهی دیگر ظرفیت دوجانبهی این سفر است.
وی افزود: در هر دو جنبه اقدامات گستردهای توسط نهاد ریاست جمهوری و وزارت امور خارجه در دست پیگیری است. پیگیریهای ضروری نیز از طریق سفارت کشورمان در دوشنبه در دست اقدام است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: در روز برگزاری اجلاس شانگهای، درخواست ایران بررسی خواهد شد، امیدواریم که این بررسی به همان نتیجهای که انتظار داریم ختم شود.
ستاد عالی افغانستان در وزارتخارجه تشکیل شد
خطیبزاده تاکید کرد: مسیری که به برادرکشی در افغانستان بیانجامد مسیر درستی نیست؛ بر خواست و اراده مردم در آینده افغانستان و عدم دخالت خارجی تأکید میکنیم.
وی با بیان اینکه در وزارت خارجه بعد از این بحران تلاش کردیم به صورت جدی و متمرکز کارها را جلو ببریم، اعلام کرد: اخیرا ستاد عالی افغانستان در وزارت خارجه ذیل نماینده ویژه وزارت امور خارجه در امور افغانستان تشکیل شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: آنچه اراده قطعی ماست، تقویت روابط با مردم افغانستان و کمک به تحقق خواست و اراده مردم مظلوم و سربلند و غیور افغانستان است.
خطیبزاده همچنین در خصوص دعوت از ایران توسط طالبان، گفت: زود است در این زمینه صحبت کنیم باید تشکیل دولت آینده افغانستان را ببینیم و بعد در مورد موضوعات دیگر تصمیم بگیریم. براساس عملکرد طالبان، در خصوص درخواست و دعوت آنها تصمیم میگیریم.
مراودات ما با آژانس فنی است/ «گروسی» باز به تهران سفر میکند
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص توافق روز گذشته بین ایران و آژانس، گفت: مراودات ایران و آژانس فنی است و مادامی که جنبههای غیرسیاسی و غیرتبعیضآمیز آژانس با ایران حفظ شود، ایران، روابط خود را با جدیت پیگیری میکند.
خطیبزاده تصریح کرد: سفر «گروسی» به ایران پیش از برگزاری نشست شورای حکام در چارچوب برخی از مسائل فیمابین بود که با تفوق رویکرد فنی آژانس صورت گرفت و رایزنیهای خوبی انجام شد.
وی افزود: این موضوعات، مسائل جدیدی نبوده و نیست و در بستر همکاریهای فیمابین در حال انجام است و این گفتگوها به خاطر نشست شورای حکام انجام شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: قرار شد همکاریهای ایران و آژانس در چارچوب همکاریهای فنی و بدون مداخله دیگران ادامه یابد.
خطیبزاده گفت: رئیس سازمان انرژی اتمی در آینده در راس هیئتی برای حضور در اجلاس عمومی آژانس به وین سفر میکند، همچنین توافق شد «گروسی» سفرهایش به تهران را به صورت منظمتری انجام دهد.
وی اظهار داشت: قرار شد «گروسی» بعد از نشست شورای حکام به تهران سفر کند تا موضوعات دیگر که در دستورکار است، مورد بررسی قرار گیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اگر کسانی بخواهند همکاری مبتنی بر فهم فنی را با اغراض سیاسی آلوده کنند، پاسخ ایران، پاسخ درخوری خواهد بود. برخی شاید به دنبال قطعنامه بودند، اما این چیزی نیست که در چارچوب فنی بین ایران و آژانس انجام شده است.
خط قرمزی درباره واردات واکسن نداریم
خطیبزاده درخصوص واردات واکسن از کشورهای اروپایی، گفت: ما در خصوص واردات واکسن هیچ خط قرمزی نداشتیم و نداریم؛ مرجعیت صلاحیتدار و یگانه درخصوص اینکه کدام واکسن وارد شود، وزارت خارجه است.
وی ادامه داد: وزارت بهداشت در مقاطعی مصلحت ندانسته و تصور این بوده که منابع، قابل اعتماد نیستند و شرکتهای وارداتی، از ویژگیهای واردات برخوردار نبودند.
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: در یکی دو ماه اخیر درخواستها به صورت حداکثری در حال تأیید شدن است و از مسیرهای مختلف باعث تسریع در واردات واکسن شده است. از مسیر «کوواکس» و همکاری با کشورهایی، چون چین نیز واردات در حال انجام است.
خطیبزاده گفت: در خصوص تأمین نیازهای مردم، مسیر برجامی و غیربرجامی نمیشناسیم و هیچ خط قرمزی نداریم. دولتی در جهان است که میخواهد خود را به عنوان پلیس دنیا معرفی کند و بدون توجه به قوانین بینالمللی خودش قاضی و زندانبان میشود.
وی با بیان اینکه دنیا بیدار شده و میداند که آمریکا نمیتواند قوانین خود را به عنوان قوانین بینالمللی تحمیل کند، اظهار داشت: به رغم تمامی تحریمها و فشارها وظیفه قطعی و اصلی حاکمیت است که نیازهای مردم را تأمین کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: واردات واکسن در مسیر عادی خود ادامه خواهد یافت و همراه با تولید پرافتخار داخلی این مسیر تشدید خواهد شد.
رژیم صهیونیستی جایگاهی ندارد که درباره کشورهای عضو NPT صحبت کند
خطیبزاده در خصوص علت عدم توجه غرب و آژانس بین المللی انرژی اتمی به فعالیتهای هستهای رژیم صهیونیستی، گفت: متاسفانه یک استاندارد دوگانه بسیار شرم آور برای غرب وجود دارد که نه تنها فشاری برای پیوستن این رژیم و خلع سلاحش انجام نمیدهند، بلکه به عنوان دردانهای از این رژیم حمایت میکنند.
وی افزود: رژیم صهیونیستی به یک قرارگاه ترور و تروریسم دولتی تبدیل شده و شرایط منطقه را بسیار خطرناک کرده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه این رژیم اشغالگر با قانونگریزی، روی صدها کلاهک هستهای نشسته است و برنامه فعال هستهای دارد، تاکید کرد: رژیم صهیونیستی بطور ممتد هرگونه نظارت در این حوزه را رد میکند و مقررات پادمان را نپذیرفته است و به عنوان یک رژیم یاغی در نظام بین الملل شناخته میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه مدت زیادی است که ایران و کشورهای خاورمیانه پیگیر صلح و ثبات و خاورمیانهای عاری از سلاح هستهای هستند و در این راستا پیشنهاد هایی ارائه شده است، خاطرنشان کرد: آخرین بار طرح خاورمیانه عاری از سلاح توسط آمریکا بخاطر رژیم صهیونیستی بایکوت شد که ما این مسیر را همچنان ادامه میدهیم.
خطیبزاده همچنین ضمن اشاره به مردود بودن جایگاه رژیم صهیونیستی در معاهده NPT، گفت: این رژیم با عقبهای که دارد، حق ندارد راجع به کشورهای عضو NPT صحبت کند.
واکنش وزارت خارجه به بیانیه کمیته چهارجانبه اتحادیه عرب
وی در واکنش به برگزاری مانور نظامی مشترک در دریای خزر توسط ترکیه و جمهوری آذربایجان، گفت: کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر این موضوع را کاملا روشن کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: توافقات پنج کشور ساحلی مبتنی بر عدم قانونی بودن حضور نظامی کشورهای غیر از این پنج کشور است. این موضوع در وزارت امور خارجه در دست بررسی است.
خطیبزاده همچنین درباره بیانیه کمیته چهارجانبه اتحادیه عرب علیه کشورمان، تصریح کرد: القائاتی که توسط برخی از کشورهای خاص، اما شناختهشده در تدوین این بیانیههای نخنما، خستهکننده و ملالآور انجام میشود، با روح تحولات در منطقه، چه به صورت چندجانبه و چه به صورت دوجانبه، نه تنها مغایرت دارد بلکه موانع بیشتری برای همگرایی منطقهای ایجاد میکند.
دسترسی آژانس به حافظه دوربینها منوط به حصول توافق است
وی در خصوص تطبیق مصوبه هستهای مجلس شورای اسلامی و توافق روز گذشته بین ایران و آژانس، گفت: مصوبه مجلس کاملا روشن و لازم الاجراست. دولت از روزی که مصوبه مجلس لازم الاجرا شد تمامی دسترسیهای فراپادمانی و اجرای داوطلبانه پروتکلالحاقی را متوقف کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: دسترسی آژانس به حافظه دوربینها زمانی ممکن است که توافقی حاصل شود. اگر روزی به توافق مرضی الطرفین در حوزه «برجام» رسیدیم، اجرای کامل برجام از سوی ایران از سر گرفته میشود.
خطیبزاده اضافه کرد: ایران با حسن نیت اجازه میدهد فیلمبرداریها انجام شود،اما دسترسی به آژانس به فیلمهای دوربینها داده نمیشود.
جان و مال و ناموس مردم در افغانستان محترم شمرده شود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در واکنش به اخباری در خصوص ادامه محاصره پنجشیر از سوی طالبان، گفت: باید مردم و آرامش آنها، جان، مال و ناموس مردم محترم شمرده شود و از هرگونه برادرکشی اجتناب شود.
خطیبزاده ادامه داد: باید از محاصره پنجشیر و هر اقدامی مانند قطع آب و برق که به گرسنگی دادن مردم منجر میشود، اجتناب شود.
وی تصریح کرد: همه طرفها را به مسیر گفتگو دعوت کردهایم و مشخصا گفتهایم، همه امکانات و تمامی مساعی خود را در اختیار دوستان افغانستانی قرار خواهیم داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اضافه کرد: مواضع ایران از روز اول درباره افغانستان تداوم داشته و به صراحت و به روشنی گفته شده است. سخنرانیهای وزیر امور خارجه در اجلاس وزرای خارجه ۶ کشور همسایه و گفتگوهایی انجام شده، و تمام رایزنیهای نماینده ویژه ایران نشان دهنده این مسئله است.
خطیبزاده اظهار داشت: ضمن آنکه مقام معظم رهبری در سخنرانیهای خودشان مسائل را با دقت و به درستی مطرح کردند.
وی گفت: آنچه از سوی ایران به عنوان سیاست خارجی گفته میشود، چیزی است که از سوی بنده یا وزیر امور خارجه گفته میشود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه وزارت امور خارجه در تمامی تحولات افغانستان تا به امروز حاضر بوده و همه مسائل را بیان کرده است،تاکید کرد: جامعه ایران، جامعهای پر از گفتگو است و لازمه یک جامعه پویا همین گفتگو است، اما مواضع حاکمیتی از سوی سخنگو و وزیر امور خارجه مطرح میشود.
تحمل نمیکنیم امنیت مرزهایمان توسط گروهکهای تروریستی خدشه وارد شود
خطیبزاده در خصوص اقدام اخیر سپاه پاسداران در هدف قرار دادن مواضع گروههای تروریستی در نزدیکی مرز ایران و عراق، گفت: این اقدام در پاسخ به حملات مکرری است که از سوی این گروهکها در نزدیکی مرز ایران و علیه جمهوری اسلامی عملیات انجام داده و چندین نفر از مرزبانان به شهادت رسیدند.
وی ادامه داد: ایران تحمل نمیکند مرزهایش توسط گروهکهای تروریستی مورد خدشه قرار گیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: در نشستهای رسمی با مقامات عراقی، بارها متذکر شدیم که خاک عراق مورد سوءاستفاده این گروهکهای تروریستی قرار نگیرد.
خطیبزاده گفت: آغوش ایران برای کسانی که توبه کنند و به دامن جمهوری اسلامی برگردند، باز است. توصیه ما به کسانی که مورد سوءاستفاده قرار میگیرند، این است که میهنمان محل امنتری برای آنها است.
نظر شما